top of page
Etsi

Hävikkiviikon lopuksi: Hukkaruoan hyödyntäminen

Päivitetty: 19. syysk. 2022


Päättynyt viikko oli hävikkiviikko, mutta Pikku Hukassa business as usual. Meillä on aina pidetty huolta hävikin minimoimisesta, vaikkei ravintolan nimi siihen ensisijaisesti viittaakkaan :-)

Tehokkain tapa vähentää ruokahävikkiä on miettiä annoskokoa. Pikku Hukassa olemme alusta alkaen noudattaneet seuraavaa käytäntöä arkilounailla: Annoskokomme on on reilu muttei jäätävän iso. Lounasruokia saa halutessaan santsata samaan hintaan, tuomme pyynnöstä pöytään pienen lisäannoksen. Monet kanta-asiakkaamme pyytävät jo kassalla asioidessaan ison annoksen tietäessään olevansa hyvin nälkäisiä, jokunen pyytää alkusalaatin isompana.

Miksi näin? Surullisinta on heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin! Siinä tuhlataan paitsi hyviä raaka-aineita, energiaa, myös keittiömme työtä. Pitämällä annoskoon maltillisena ja tarjoamalla santsausmahdollisuuden tai isomman annoksen samaan hintaan, kannamme ravintolasalista tiskiin pääosin tyhjiä lautasia.

Useimmat asiakkaamme eivät kesken työpäivän kaipaa kovin tuhtia tankkausta, varsinkin jos työ ei ole kovin fyysistä vaan enemmänkin läppärin takana istumista, palavereita tai kokouksia. Heille maltillinen annoskoko raikkaan alkusalaatin kanssa riittää eikä lounastauon päälle ole tarve vetäytyä päiväunille vaan työvire mukavan lounashetken jälkeen on hyvä. Fyysisempää työtä tekevät tai vaikka urheilutreenien jälkeen sudennälkäiset saavat Hukasta tarpeitaan vastaavan annoksen, lounaalta ei nälkäisenä tarvitse lähteä.

Iltaisin ja viikonloppuisin, kun palvelemme asiakkaitamme bistrolistan herkuilla, annoskoot ovat samaan tapaan maltilliset ja suunniteltu niin, että 2-4 ruokalajin jälkeen olo on mukavan kylläinen muttei ylensyönyt, sillä useimmat asiakkaamme haluavat maistella listaltamme useamman ruokalajin. Pieniruokaisiksi itsensä tietävät asiakkaat syövät yleensä pari alkuruokaa ja usein jälkiruoan jättäen pääruoan väliin, mikä sopii meillä aivan hyvin. Kukin tyylillään! Bistrolistan pääruoista teemme alle 10 v. lapsille pienemmät annokset puoleen hintaan ja vähän jännemmät lisäkkeet saa tarvittaessa vaihtaa ranskalaisiin :-)


Aina voi kuitenkin kehittää toimintaa! Vaikka olemme onnistuneet pitämään lautasilta hävikkiin menevän ruoan määrän todella pienenä, lounasruokia jää usein tähteeksi. Henkilökuntamme päivittäinen työpaikka-ateria on useimmiten näitä lounasruokia, jota viemme mukanamme myös kotiin. Meidänkin perheessä useimpina päivinä syödään äidin teettämää, ei niinkään tekemää, ruokaa ja pakkasesta löytyy aina joku ihana pataruoka tai pastakastike.

Silti joudumme välillä heittämään hyvää, valmista ruokaa roskiin, mikä on ikävää. Toinen syy oman toimintamme kriittiseen tarkasteluun on päivitetty jätelaki, joka velvoittaa meidät tarjoamaan ravinnoksi kelpaava ruoka uudelleenkäytettäväksi, mikäli se ei vaaranna elintarviketurvallisuutta tai ole kustannuksiltaan kohtuutonta. (https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20210978#Pidm45949344586560)

Siispä ensi viikosta alkaen Pikku Hukasta saa ostaa hävikkiruokaa hintaan 5 € / noin puoli litraa omiin astioihin keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 15-16! Voimme myös pakata ruokaa uudelleen käytettäviin pakastusrasioihin, joista veloitamme 0,50 € / kpl. Hinta on sama riippumatta ruoan lajista tai raaka-aineesta, ruokia ei voi varata etukäteen ja ne ovat arkilounaidemme loppuja eli ruokaa on tarjolla lounaan päätyttyä, mikäli jotain jäi myymättä.

Toiminta on meille uutta, joten olethan kärsivällinen, jos ei heti saada toimimaan tätä kuin Strömsössä! :-) Vilpitön tarkoitus on kuitenkin olla heittämättä pois syömäkelpoista ruokaa ja ottaa taas yksi askel kohti kestävämpää toimintaa.


Hukan Hanna


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page